Ми радимо, ви сачувајте

MojaRakovica7

Линкови

Sportski centar Rakovica

Grad_Beograd

 

 

Opstina_Rakovica

 

Infostan

 

Gradske_pijace

 

Zelenilo

 

 

Ukoliko su vam potrebne polovne auto gume onda je taj sajt pravo mesto za vas izbor jer na jednom mestu mozete pronaci prodaju polovnih guma iz uvoza, zimske, letnje, all season, za auto i kombi.

Ukoliko volite da izlazite u Beogradu onda je splav Port dobar izbor jer vas očekuju najbolje svirke i najbolji noćni život do jutra. A ako želite da u toku letnje sezone odete na odmor do Crne Gore i pronađete najpovoljniji autobuski prevoz posetite www.autobuskiprevoz.com gde se možete informisati ali i kupiti autobusku kartu..

Nova godina se bliži i svakako je potrebno da na vreme odaberete novogodišnji doček po vašoj meri. Na gdeizaci pogledajte sve dočeke nove godine u Beogradu!

Nova kafana je otvorena na Dorćolu, ispod Kalemegdana kafana Gaucosi kao i klub restoran u okviru Beton Hale Klub Komitet. Ukoliko volite kafanu na vodi, odnosno na splavu onda je splav kafana Ušće pravi izbor za vas.

Beograd je dobio novo mesto za noćni provod, u pitanju je splav Leto, a sigurno je da će vrlo brzo postati jedno od omiljenih mesta za izlazak. Pored njega u Beogradu možete da poseteite i splav sa dugom tradicijom, na kome se žurke održavaju do jutra, a to je splav Hua Hua.

Reka podarila ime Rakovici

sreda, 07. novembar 2012

Opstina Rakovica danasBeogradska opština Rakovica najverovatnije je dobila ime po reci Rakovici, koja se prvi put pominje 1528. godine u turskom popisu stanovništva i poseda. Duž toka te nekada bistre reke pune rakova i rakovica, po kojima nosi ime, nikla su dva istoimena naselja. Prvo, selo Rakovica u podnožju Avale, koje sada pripada voždovačkoj opštini, navodi se u turskim spisima još u 16. veku. Drugo naselje pod tim nazivom nastalo je desetak kilometara nizvodno, krajem 19. veka, i iz njega se razvila današnja opština Rakovica. Veruje se da je po reci Rakovici ime najpre dobilo podavalsko selo, a potom i manastir podignut u blizini. Nakon turskih paljevima, monasi su manastir Rakovicu krajem 16. veka preselili na sadašnje mesto, koje je tada bilo skriveno gustom šumom.

Sa širenjem poseda u oslobođenoj Srbiji, i područje oko manastira sve češće se nazivalo Rakovicom. Tako je nazvana i železnička stanica na novoizgrađenoj pruzi Beograd – Niš 1884. godine, pa je i naselje koje se oko nje formiralo dobilo ime Rakovica. Zahvaljujući vozu, Rakovica je, uz Topčider i Košutnjak, postala omiljeno izletište Beograđana. Njena popularnost naročito raste posle 1885. godine, kada su uvedeni takozvani šetni vozovi između Beograda i Topčidera, a kasnije i do sela Resnik. Razvoj Rakovice ubrzava se tek dvadesetih godina prošlog veka, sa izgradnjom železničke kolonije u Košutnjaku i na Miljakovcu, a pogotovo podizanjem fabrike motora 1927. godine i drugih manjih industrijskih pogona. Opština Rakovica prostire se na 3.036 hektara i po najnovijem popisu ima 108.000 stanovnika. Od 1952. do 1960. bila je zasebna opština, potom je bila u sastavu Čukarice da bi od 1974. godine ponovo postala samostalna opština.

Manastir RakovicaManastir Rakovica najveća je kulturno-istorijska znamenitost opštine. U istorijskim izvorima prvi put se pominje 1502. godine, ali je verovatno osnovan u drugoj polovini 14. veka. Više puta rušen, manastir je i na sadašnjoj lokaciji preživeo teško vreme turske vladavine i dočekao preporod u oslobođenoj Srbiji u 19. veku. Uz blagonaklonost dinastije Obrenović, pre svih Tomanije, supruge Miloševog brata Jevrema, manastir Rakovica se širio i uvećavao posede, tako da je, recimo, 1897. godine imao u vlasništvu 235 hektara pod oranicama, voćnjacima, vinogradima i šumom. U manastiru Rakovica našli su večni mir dva srpska patrijarha: Dimitrije i Pavle, a tu je i porodična grobnica Jevrema i Tomanije Obrenović. U manastiru počiva i ministar vojni i kraljev namesnik general Milivoje Petrović – Blaznavac, kao i junak Prvog srpskog ustanka vojvoda Vasa Čarapić, koji je poginuo tokom boja za oslobođenje Beograda od Turaka 1806. godine.

 
free pokerfree poker
2012 Poslovni centar Rakovica.
Sva prava zadrzana