Ми радимо, ви сачувајте

MojaRakovica7

Линкови

Sportski centar Rakovica

Grad_Beograd

 

 

Opstina_Rakovica

 

Infostan

 

Gradske_pijace

 

Zelenilo

 

 

Ukoliko su vam potrebne polovne auto gume onda je taj sajt pravo mesto za vas izbor jer na jednom mestu mozete pronaci prodaju polovnih guma iz uvoza, zimske, letnje, all season, za auto i kombi.

Ukoliko volite da izlazite u Beogradu onda je splav Port dobar izbor jer vas očekuju najbolje svirke i najbolji noćni život do jutra. A ako želite da u toku letnje sezone odete na odmor do Crne Gore i pronađete najpovoljniji autobuski prevoz posetite www.autobuskiprevoz.com gde se možete informisati ali i kupiti autobusku kartu..

Nova godina se bliži i svakako je potrebno da na vreme odaberete novogodišnji doček po vašoj meri. Na gdeizaci pogledajte sve dočeke nove godine u Beogradu!

Klub restoran u okviru Beton Hale Klub Komitet. Ukoliko volite klubove, odnosno Beton halu onda je klub Kasina pravi izbor za vas.

Beograd je dobio novo mesto za noćni provod, u pitanju je splav Leto, a sigurno je da će vrlo brzo postati jedno od omiljenih mesta za izlazak.

Oslobodilac srpskih gradova

petak, 07. decembar 2012

Knez Mihailo ObrenovićKnez Mihailo Obrenović ostaće upamćen kao državnik zaslužan za okončanje turske vlasti u Srbiji, ali i kao čovek tragične sudbine. Za kratkog života bio je dva puta vladar Srbije, a pored ostalog i veliki dobrotvor Manastira Rakovica. Njegova prva vladavina završila se zbacivanjem 1842, a druga je okončana njegovim ubistvom.

Rođen 1823. kao najmlađe dete kneza Miloša i knjeginje Ljubice, Mihailo  je bio knez Srbije od 1839-1842. i od 1860-1868. godine. Osim Mihaila, knjaz Miloš i Ljubica imali su još Milana, Todora, Mariju, Gabrijelu, Savku (Jelisavetu) i Petriju.

Mihailov stariji brat Milan Prvi Obrenović dobio je presto po pravu nasledstva 1839, ali je bio slabog zdravlja i umro je posle svega mesec dana. Odlukom narodnih starešina na presto je stupio drugi Milošev sin - Mihailo Obrenović. Kako je još bio maloletan, određeno mu je Namesništvo, a Porta je potvrdila njegov izbor kao izabranog vladara, a ne kao naslednog. Veoma mlad i neiskusan, Mihailo se nije najbolje snalazio u složenim unutrašnjim i međunarodnim prilikama. Svrgnut je 1842. godine u buni koju je predvodio jedan od najistaknutijih ustavobraniteljskih prvaka, Toma Vučić-Perišić. Za novog kneza izabran je Aleksandar Karađorđević.

Dinastija Obrenovića ponovo se vratila na vlast u Srbiji posle Svetoandrejske skupštine krajem 1858. godine. To je bila druga vladavina kneza Miloša, a posle njegove smrti 1860. godine knez Mihailo je došao po drugi put na presto.

Veštom politikom postigao je da se Turci isele iz Srbije, da Porta povuče vojne posade koje je držala u srpskim gradovima i da Srbi preuzmu gradove Beograd, Šabac, Smederevo, Kladovo, Užice i Soko. Ferman sultana Abdul Azisa kojim se beogradska, šabačka, smederevska i kladovska tvrđava predaju na upravu i čuvanje knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci pročitan je 6/19. aprila na Kalemegdanu.

U spoljnoj politici knez Mihailo je zaključio ugovore sa Grčkom, Crnom Gorom i Rumunijom za zajedničku akciju na Balkanu, videvši Srbiju kao Pijemont za okupljanje jugoslovenskih naroda. U unutrašnjoj politici, međutim, njegov apsolutizam nailazio je na otpore, najviše srpske omladine. Zavera protiv kneza završila se brutalno, njegovim ubistvom u nedelju 19. maja 1868. godine u parku u Košutnjaku.

Zahvalna Srbija

Srpski narod podigao je u srcu prestonice spomenik knezu Mihailu na kome su sa dve strane zabeležena imena gradova Beograd, Smederevo, Kladovo, Šabac, Užice i Soko, koje je dobio za Srbiju. Na pročelju spomenika uklesan je srpski grb, a sa začelja je napisano "Knezu Mihailu M. Obrenoviću III. Blagodarna Srbija".

 
free pokerfree poker
2012 Poslovni centar Rakovica.
Sva prava zadrzana