Ми радимо, ви сачувајте

MojaRakovica7

Линкови

Sportski centar Rakovica

Grad_Beograd

 

 

Opstina_Rakovica

 

Infostan

 

Gradske_pijace

 

Zelenilo

 

 

Ukoliko su vam potrebne polovne auto gume onda je taj sajt pravo mesto za vas izbor jer na jednom mestu mozete pronaci prodaju polovnih guma iz uvoza, zimske, letnje, all season, za auto i kombi.

Ukoliko volite da izlazite u Beogradu onda je splav Port dobar izbor jer vas očekuju najbolje svirke i najbolji noćni život do jutra. A ako želite da u toku letnje sezone odete na odmor do Crne Gore i pronađete najpovoljniji autobuski prevoz posetite www.autobuskiprevoz.com gde se možete informisati ali i kupiti autobusku kartu..

Nova godina se bliži i svakako je potrebno da na vreme odaberete novogodišnji doček po vašoj meri. Na gdeizaci pogledajte sve dočeke nove godine u Beogradu!

Klub restoran u okviru Beton Hale Klub Komitet. Ukoliko volite klubove, odnosno Beton halu onda je klub Kasina pravi izbor za vas.

Beograd je dobio novo mesto za noćni provod, u pitanju je splav Leto, a sigurno je da će vrlo brzo postati jedno od omiljenih mesta za izlazak.

Prvi patrijarh obnovljene Patrijaršije

petak, 07. decembar 2012

Patrijarh DimitrijePatrijarh Dimitrije (Pavlović), rođen u Požarevcu 1846. godine, bio je 39. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve. Sahranjen je u Manastiru Rakovica, kao i patrijarh Pavle.

Patrijarh Dimitrije završio je Bogosloviju u Beogradu 1868, a potom je jedno vreme radio kao učitelj. Profesor beogradske Bogoslovije postao je 1882. godine i sa tog položaja izabran je za episkopa niškog. Sedam godina kasnije odlazi uFrancusku gde nastavlja studije književnosti i filozofije.

Po povratku u Srbiju postaje episkop šabačko-valjevski, a 1905. izabran je za novog mitropolita srpskog. Njegova puna titula bila je arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije.

U Prvom svetskom ratu prošao je stradanja sa srpskim narodom i vojskom i preko Albanije stigao na Krf. Posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca stekli su se svi uslovi da nekadašnja Pećka patrijaršija, ukinuta 1766. godine, bude obnovljena. Vaseljenska, carigradska patrijaršija je to odobrila, a Arhijerejski sabor u Sremskim Karlovcima doneo je 1920. godine odluku da se Srpska crkva uzdigne na stepen patrijaršije. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitropolit Srbije Dimitrije, sve do smrti 1930. godine.

Za vreme njegove vladavine, osim češko-moravske, osnovane su i američko-kanadska i bihaćka eparhija i obnovljena stara braničevska eparhija. Bavio se i književnim radom, pripremio je izdanje Hilandarskog tipika Svetog Save. Pomogao je podizanje hrama Svetog Dimitrija u selu Ratkoviću i hram Pokrova Bogorodice u Beogradu.

Patrijarh Dimitrije je u beogradskoj Sabornoj crkvi 1922. godine venčao kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i kraljicu Milicu.

Posle smrti patrijarha Dimitrija, koji je umro u Beogradu, u njegovoj zaostavštini pronađeni su memoari koji do sada nisu objavljeni.

Njegov naslednik na tronu patrijarha srpskog bio je patrijar Varnava (Rosić).

 
free pokerfree poker
2012 Poslovni centar Rakovica.
Sva prava zadrzana